Bemutatkozunk

Bemutatkozunk

Az Egyesület 1952-ben, a Várpalotai Bányász Sportkör részeként jött létre. Önálló egyesületként 1953-ban alakult meg. Azóta folyamatosan, immár 70 éve biztosítja Várpalota és a környező települések horgászai számára a kulturált szabadidős tevékenységet.

A "rendszerváltozás" privatizációs hulláma következtében a korábbi 13 tó helyett az Egyesület működése egyetlen tóra korl

átozódott, a korábbi 1000 főt meghaladó tagság 200 főre csökkent.
A további horgászat biztonsága érdekében a tagság összefogott és megvásárolta a várpalotai Nagybirkás-tavat. Így ez a tó a környék egyetlen közösségi tulajdonban lévő horgásztava.

Az Egyesület a MOHOSZ tagja, önálló non-profit gazdálkodó szervezet. Működésünk jellegéből fakadóan céljaink:

−tagjaink és lakókörnyezetünk horgászai számára kulturált, eredményes sporthorgász tevékenység biztosítása
−szakmai bemutatók, teszthorgászatok és versenyek szervezésével hozzájárulni a sporthorgászat fejlesztéséhez, népszerűsítéséhez.

A Nagybirkás tó Várpalota határában az "Ősi-medence" északi részén található. A terület alatt kiterjedt bányászati tevékenység folyt, melynek következtében a korábbi mocsaras rét jellegű területek megsüllyedtek. Így alakult ki a mi tavunk is, jelenlegi nagysága mintegy 38,6 ha, melyből 32,3 ha saját tulajdonunk. Halászati jogunk az egész tóra kiterjed.

A tó vízmélysége 50-70 cm-től kb. 4 m-ig terjed. A meder részben iszapos, részben köves - ez változatos halfaunának ad életteret. A teljes vízfelület két nagyobb egységre tagolódik a benyúló nádfalak által. A nádas a partvonalat amúgy is zegzugosra szabdalja - kitűnő halrejtőket, egyben horgászhelyeket hozva létre. A besüllyedés tanúiként több helyen bokrok, fák csonkjai állnak ki a vízből- elsőrendű csuka- és süllőtartások gyanánt.

A változatos élőhelynek megfelelően tavunkban szép pontyállomány található. A gödrös mély részeken igazán nagy példányok is akadnak (16-23 kg). Maradvány amurállományunk még mindig gyakran megörvendezteti horgászainkat. Kevés csuka, annál több süllő él vizeinkben, melyeket telepítéssel és süllőfészkek kihelyezésével igyekszünk szaporítani. Igen szép dévér és karika keszeg állományunk, jelentős mennyiségű ezüstkárász is van.

Az alkonyatkor látványosan fröcskölő nagy balinok igazán élővé teszik a vizet. Foghatunk még márnát is, bár ezekből folyamatos telepítés nem volt. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy az őshonos compó- és kárászállományunk egyre fogy, pótlásukról gondoskodnunk kell.

Az egy főre jutó éves fogási átlag hosszú évek óta nem kevesebb, mint 43-54 kg/fő. Ez a környék tavaihoz képest is elismerésre méltó, hiszen ez országosan is a regisztrált rangsor első tíz egyesülete közé emeli teljesítményünket.

A tó közvetlen parti környezete rét, mocsár, illetve puhafás liget erdő jellegű, ahol a tagok gondos és rendszeres munkája következtében 
üde pihenőterületek alakultak ki; sátorhelyek, nyírt pázsit, szalonnasütők, WC-k, stb.

A Nagybirkás tó legkönnyebben a 8. sz. főútról Várpalotán a MOL benzinkútnál lévő Ősi-elágazástól, Ősi irányába közelíthető meg. Az ősi úton elérve az un. Beszállói lakótelep emeletes házait jobbra kanyarodva a parton óriási tábla hirdeti a tó nevét és egyéb tudnivalókat. A tavon foglalt tavi horgászhelyek találhatók, melyeken név vagy számjelzés látható. Vendégeink a nem jelölt helyeken horgászhatnak, de megegyezéssel más helyeket is használhatnak.

Egyesületünk bevételei a tagdíjakból és az önként felajánlott SZ.J.A. 1%-okból tevődik össze. Bevételeinket teljes egészében halasításra, a horgászat feltételeit javító beruházásokra és az egyesület fenntartására költjük.

Ha Egyesületünk elnyerte szimpátiáját, korlátozott számban lehetőség van tagjaink sorába lépni.

Látogasson el hozzánk, töltsön el barátaival, családjával egy szép horgásznapot a várpalotai Nagybirkás-tavon, a Várpalotai Bányász Horgász Egyesület vendégeként!

Szeretettel várjuk!

Related Articles

VBHE Alapszabály

Szabályzatok

Hírek

Cookye tájékoztató

A weboldal cookie-kat használ. Az optimális működés érdekében, kérjük járuljon hozzá a sütik használatához. Adatvédelmi tájékoztató